Pihak Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) pada hari ini telah memaklumkan tahun 2023 pihak mereka telah berjaya merekodkan kutipan cukai sebanyak RM183.3 bilion.

Kutipan yang diperoleh merupakan peningkatan sebanyak RM7.8 bilion atau 4.49 peratus berbanding tahun sebelumnya. Ketua Pegawai Eksekutif LHDN, Datuk Dr Abu Tariq Jamaluddin berkata, jumlah kutipan cukai itu merupakan yang tertinggi dalam sejarah.

HYPE
‘Adakah Raya Masih Sama?’ – Iklan Raya Ini Kongsi Persoalan Menantu Bila Pertama Kali Beraya Dengan Mentua!
Baca lagi →

Difahamkan LHDN meletakkan sasaran kutipan cukai sebanyak RM197 bilion bagi tahun 2024 ini sekaligus mewakili pertumbuhan 7.47 peratus daripada jumlah yang dicapai tahun lalu.

Mengenai Program Pendedahan Sukarela Khas (SVDP) 2.0 yang sedang dijalankan, Abu Tariq berkata, LHDN telah menerima 64,748 kes pengisytiharan sukarela setakat 31 Januari 2024, berjumlah RM573.476 juta daripada pembayar cukai baharu dan sedia ada.

Abu Tariq menggesa pembayar cukai untuk mengambil bahagian dalam program itu, memastikan semua pendedahan yang diterima di bawah program itu akan dikecualikan daripada penalti.

Sumber