Walaupun Malaysia dianggap negara kecil, namun Wisma Putra sangat lantang bersuara dalam isu membabitkan penindasan Israel di Gaza.

Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) yang berpangkalan di The Hague akan mengadakan perbicaraan pertamanya dalam kes pembunuhan beramai-ramai olej Israel pada Khamis, dengan beberapa negara mengalu-alukan langkah itu di tengah-tengah paduan suara global untuk gencatan senjata di Gaza.

HYPE
‘Adakah Raya Masih Sama?’ – Iklan Raya Ini Kongsi Persoalan Menantu Bila Pertama Kali Beraya Dengan Mentua!
Baca lagi →

Baca Juga:

Afrika Selatan memfailkan tuntutan mahkamah pada hujung Disember, menuduh Israel melakukan pembunuhan beramai-ramai dalam perangnya ke atas Gaza dan meminta menghentikan serangan tentera kejam yang telah membunuh lebih 23,000 rakyat Palestin, hampir 10,000 daripadanya kanak-kanak.

Pemfailan 84 muka surat oleh Afrika Selatan mengatakan Israel melanggar Konvensyen Genosid 1948, yang dibuat selepas Perang Dunia II dan Hol*ca*st.

Kedua-dua negara Israel dan Afrika Selatan adalah penandatangan Konvensyen Genosid Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, yang memberikan ICJ – badan perundangan PBB tertinggi – bidang kuasa yang memutuskan pertikaian mengenai perjanjian itu.

SSemua negara yang menandatangani konvensyen itu diwajibkan untuk tidak melakukan pembunuhan beramai-ramai dan juga mencegah dan menghukumnya.

Perjanjian itu mentakrifkan pembunuhan beramai-ramai sebagai “perbuatan yang dilakukan dengan niat untuk memusnahkan, secara keseluruhan atau sebahagian, kumpulan bangsa, etnik, kaum atau agama”.

Negara manakah yang menyambut baik kes ICJ Afrika Selatan terhadap Israel?

Pertubuhan Negara-negara Islam (OIC): Blok 57 anggota, termasuk Arab Saudi, Iran, Pakistan dan Maghribi, menyuarakan sokongan mereka terhadap kes itu pada 30 Disember.

Berikut antara beberapa negara yang lantang menyuarakan sokongan ke atas Afrika Selatan tentang keganasan Israel di Gaza terutama sekali Malaysia.

Malaysia: Dalam satu kenyataan dikeluarkan pada 2 Januari lalu, Kementerian Luar Negeri Malaysia mengalu-alukan usul oleh Afrika Selatan itu. Ia mengulangi seruan untuk sebuah negara Palestin merdeka “berdasarkan sempadan sebelum 1967, dengan Baitulmaqdis Timur sebagai ibu kotanya”.

Seterusnya Turki: Jurucakap Kementerian Luar Turki Oncu Keceli menyiarkan pada X pada 3 Januari mengalu-alukan langkah Afrika Selatan.

Jordan: Menteri Luar Ayman Safadi berkata pada 4 Januari bahawa Amman akan kembali ke Afrika Selatan.

Bolivia: Pada hari Ahad, Kementerian Luar Negeri Bolivia menyifatkan langkah Afrika Selatan sebagai bersejarah, menjadi negara Amerika Latin pertama yang menyokong kes ICJ terhadap Israel.

Maldives, Namibia dan Pakistan: Ketiga-tiga negara menyatakan sokongan agar kes pembunuhan beramai-ramai yang difailkan oleh Afrika Selatan semasa sesi Perhimpunan Agung PBB pada Selasa.

Colombia: Kementerian Luar Negeri menyatakan sokongan negara itu dalam satu kenyataan akhbar lewat Rabu. Ini telah dikongsi di X oleh Presiden Colombia Gustavo Petro.

Selain negara, banyak kumpulan advokasi dan kumpulan masyarakat sivil di seluruh dunia turut menyokong Afrika Selatan. Ini termasuk Terreiro Pindorama di Brazil, Asociacion Nacional de Amistad Itali-Cuban di Itali, dan Collectif Judeo Arabe et Citoyen pour la Palestine di Perancis, lapor outlet bebas Common Dreams.

Ada beberapa lagi negara lain selain 7 negara di atas, ini senarainya:

Negara mana yang memfailkan permintaan ICC lebih awal?

Bolivia juga menegaskan ia sebelum ini memfailkan permintaan kepada Pendakwa Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) Karim Khan bersama Afrika Selatan, Bangladesh, Comoros, dan Djibouti untuk menyiasat keadaan di Palestin.

Khan berkata dia menerima permintaan itu pada 30 November.

ICC dan ICJ kadangkala keliru antara satu sama lain. Kedua-dua mahkamah terletak di The Hague, Belanda. Walaupun tujuan ICJ adalah untuk menyelesaikan konflik antara negara, ICC mendakwa individu kerana melakukan jenayah, menurut Universiti Melbourne.

Walaupun negara tidak boleh disaman di ICC, pendakwa raya boleh membuka penyiasatan di mana jenayah, termasuk pembunuhan beramai-ramai, mungkin dilakukan.

Siapa yang tidak menyokong kes ICJ Afrika Selatan?

Amerika Syarikat telah menyuarakan bantahannya terhadap kes pembunuhan beramai-ramai. Jurucakap keselamatan negara John Kirby menyifatkan usul Afrika Selatan sebagai “tidak berbaloi, tidak produktif, dan sama sekali tanpa sebarang asas” semasa taklimat akhbar Rumah Putih pada 3 Januari.

Presiden Israel Isaac Herzog memberitahu Setiausaha Negara AS Antony Blinken pada hari Selasa bahawa “tidak ada yang lebih kejam dan tidak masuk akal” daripada tuntutan mahkamah.

Herzog juga berterima kasih kepada Blinken atas sokongan Washington terhadap Israel.

Sekutu Barat Israel, termasuk Kesatuan Eropah, kebanyakannya berdiam diri mengenai kes ICJ.

United Kingdom, yang enggan menyokong kes itu, telah dituduh melakukan double standard selepas ia menyerahkan dokumen undang-undang terperinci kepada ICJ kira-kira sebulan lalu untuk menyokong dakwaan bahawa Myanmar melakukan genosid ke atas Rohingya.