Malaysia berada di kedudukan ke-43 daripada 149 dalam indeks yang dikeluarkan baru-baru ini yang mengukur betapa “Islam” sesebuah negara. Pengasasnya Hossein Askari berkata negara ini adalah yang terbaik antara semua negara majoriti Islam.

Bercakap kepada Malay Mail mengenai Indeks KeIslaman edisi 2022, ahli akademik itu berkata Malaysia menunjukkan prestasi terbaik dalam sektor ekonomi tetapi masih jauh lagi untuk menjadi lebih “Islam” berhubung hak asasi manusia.

Baca Juga:

“Kaji selidik di Malaysia, antara faktor lain, menyebut beberapa kelemahan: penangkapan sewenang-wenangnya, kebebasan akhbar, penganiayaan terhadap wartawan, kebebasan pertubuhan hak asasi manusia, keadaan penjara yang keras, sekatan internet, kebebasan beragama, pegawai kerajaan yang korup dan paling penting badan kehakiman tidak bebas daripada kerajaan,” katanya dalam temu bual baru-baru ini.

Dalam indeks 2022, negara Eropah Denmark mendahului senarai dengan skor 8.87, diikuti oleh Ireland (8.83), Belanda (8.78), Sweden (8.74) dan Iceland (8.72).

Negara yang berprestasi paling teruk ialah: Republik Demokratik Congo (1.59), Chad (1.59), Sudan (1.21), Afghanistan (1.07) dan Syria (0.89). Sebagai perbandingan, Malaysia memperoleh 6.29.

Daripada 149 negara, Malaysia mempunyai kedudukan tertinggi pada kedudukan ke-24 dalam hubungan antarabangsa dengan skor 7.23, diikuti oleh kedudukan ke-30 dalam bidang ekonomi (7.08) dan ke-48 dalam bidang perundangan dan tadbir urus (6.24). Ia diletakkan di tempat ke-68 dalam hak politik dengan markah 5.08.

Mengenai kekurangan Malaysia, Askari, presiden Yayasan Islamiti, berkata negara ini perlu melakukan lebih banyak usaha untuk membanteras rasuah.

“Walaupun Malaysia sekali lagi antara negara Islam terbaik dalam soal kedaulatan undang-undang, ia masih boleh melakukan lebih banyak lagi untuk memastikan sistem perundangan adil dan saksama serta di luar campur tangan ahli politik yang rasuah,” katanya.

Satu lagi langkah yang boleh diambil untuk memperbaiki kedudukan Malaysia dalam kategori hak asasi manusia dan politik ialah “memperbaiki sistem tadbir urusnya supaya lebih responsif kepada aspirasi semua rakyat dan memberi mereka suara dalam kerajaan, tidak kira bangsa, etnik atau agama,” tambahnya.

Beliau menjelaskan bahawa keadilan adalah nadi Islam dan tidak ada tempat dalam agama untuk diskriminasi atas dasar jantina, etnik atau agama.

“Setiap orang mesti dilayan sama dan diberi peluang yang sama untuk berjaya dalam hidup,” katanya.