Pengelola Liga Malaysia, Liga Bola Sepak Malaysia (MFL) menyatakan teknologi Video Assistance Referee (VAR) akan digunakan dalam semua perlawanan Liga Super musim 2024/25.

Perkara ini dinyatakan oleh Presiden MFL, Datuk Abd. Ghani Hassan ketika ditemui dalam satu majlis berbuka bersama media baru-baru ini dimana beliau menjelaskan status VAR berada dalam keadaan yang baik dan pihaknya merancang untuk membuat ujian dalam satu kejohanan persahabatan yang akan diumumkan nanti.

Baca Juga:

“Status VAR ketika ini berada dalam keadaan yang baik. Kita sedang melengkapkan semua keperluan yang diperlukan untuk musim ini. Kita telah merancang untuk membuat ujian dalam satu kejohanan dimana FIFA juga akan turun padang bagi memastikan proses berjalan lancar sekaligus mereka memberi kelulusan untuk menggunakan teknologi tersebut dalam saingan Liga Malaysia.

MFL VAR
Sumber Gambar: MFL

“In sha allah tiada masalah. Yang mungkin menjadi masalah nanti ialah penerimaan khususnya dari peminat tentang teknologi ini. Datuk Stuart Ramalingam akan membuat sayu seminar dan memanggil pasukan bertanding serta media untuk memberi penjelasan secara terperinci mengenai teknologi tersebut,” katanya.

Dalam masa yang sama, Datuk Abd Ghani turut mengesahkan VAR akan digunakan dalam semua perlawanan Liga Super musim ini.

“VAR akan digunakan dalam semua perlawanan Liga Super. Kita akan menggunakan kenderaan yang di dalamnya terdapat semua peralatan yang diperlukan. Saya tak nampak ada masalah dari segi venue ataupun stadium yang digunakan oleh pasukan nanti,” tambahnya.

Antara perkara baharu dalam saingan liga domestik musim ini ialah peraturan Financial Fair Play (FFP) untuk mengawal masalah gaji dari berlarutan pada masa akan datang.

Mengulas lanjut, keadaan yang melanda pasukan seperti KL City dan Kedah Darul Aman memaksa MFL untuk bertindak lebih tegas bagi memastikan nilai komersial liga tidak terjejas.

Sebelum ini, Liga Malaysia telah mengguna pakai Program Kawalan Ekonomi (ECP) namun mengesan terdapat beberapa perkara yang perlu ditambah baik.