Pemain sayap Liverpool, Mohamed Salah mendapat kritikan daripada peminat beragama Islam selepas beliau bersama keluarganya meraikan sambutan Krismas baru-baru ini.

Menerusi laman media sosial miliknya, Salah memuat naik gambar pokok Krismas dimana beliau turut memberi komen mengenai situasi semasa rakyat Palestine yang terkesan rkoran konflik perang antara Hamas dan Israel.

HYPE
‘Adakah Raya Masih Sama?’ – Iklan Raya Ini Kongsi Persoalan Menantu Bila Pertama Kali Beraya Dengan Mentua!
Baca lagi →

Baca Juga:

“Krismas adalah masa dimana keluarga berkumpul dan meraikan. Dengan perang kejam yang berlaku di Timur Tengah, terutamanya kematian dan kemusnahan di Gaza, tahun ini kita menyambut Krismas dengan hati yang sangat berat dan kita berkongsi kesakitan keluarga mereka yang bersedih kehilangan orang tersayang.

“Tolong jangan lupakan mereka dan jangan biasakan diri dengan penderitaan mereka. Selamat Hari Natal,” kata Mohamed Salah.

Ini bukan kali pertama dimana tahun lalu Salah turut dikritik peminat di media sosial tahun lalu selepas mengambil gambarnya, isterinya Magi dan anak perempuan Makka dan Kayan – bergambar dalam baju tidur di hadapan pokok Krismas.

Seorang peminat menulis bahawa Salah ‘memalukan dunia Islam’ manakala seorang lagi berkata mereka ‘kecewa’ dengan bintang Liverpool itu.

Penyokong lain menulis: ‘Ini adalah Salah yang tidak sopan, anda seorang Muslim bukan Kristian. Krismas kita pada bulan April, anda memalukan.

Seseorang yang mendakwa sebagai penyokong Arsenal menulis: ‘Mo Salah, saya menyayangi anda sebagai peminat Arsenal. Saya melihat anda sebagai pemain yang cemerlang dan anda sentiasa memberi inspirasi kepada saya.

‘Namun, selepas tweet ini, saya tidak lagi boleh melihat anda sebagai contoh teladan saya. Awak kecewakan saya. Jika anda tidak memadamkan tweet ini, saya perlu menyahikuti anda.

Ada peminat lain mempertahankan Salah dengan satu tulisan: ‘Sebagai orang Islam kita tidak seharusnya menilai. Tetapi semua orang suka menilai Salah setiap Krismas. Saya rasa kita semua tidak sempurna. Bebaskan Palestin.