Pelajar asing akan diwajibkan mempelajari Bahasa Malaysia apabila mereka mendaftar di universiti di negara ini, kata Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob hari ini. Beliau berkata menteri pengajian tinggi (Noraini Ahmad) telah bersetuju supaya subjek bahasa itu diwajibkan kepada semua pelajar asing di negara ini.

Ismail, yang merupakan naib presiden Umno, turut mengumumkan Akta Dewan Bahasa dan Pustaka akan dipinda untuk memasukkan kuasa penguatkuasaan, yang membolehkan agensi itu mengambil tindakan terhadap mereka yang meletakkan papan tanda Bahasa Malaysia yang mengandungi kesilapan.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Bercakap pada perhimpunan agung Umno, beliau memberitahu perwakilan parti mesti memperjuangkan penggunaan Bahasa Malaysia, yang beliau harap akan menjadi bahasa kedua Asean. Beliau menambah bahawa bahasa itu adalah bahasa ketujuh paling banyak digunakan di dunia, dengan lebih 300 juta orang di Asean bertutur dalam Bahasa Malaysia.

Perwakilan Perak, Azhar Ahmad, sebelum ini berkata keperluan untuk menguasai Bahasa Malaysia adalah penting kerana ia adalah antara 10 bahasa paling popular di dunia. Ismail telah mendorong penggunaan bahasa yang lebih meluas di peringkat antarabangsa, dan berkata bulan lalu bahawa pegawai kerajaan mesti menggunakan Bahasa Malaysia apabila berucap di persidangan dan pertemuan lain di luar negara.

Ilmuwan Singapura jangka Bahasa Melayu akan diajar dalam bahasa inggeris pada masa hadapan. Rujuk pautan di bawah untuk membaca.

Ilmuwan Singapura Jangka Bahasa Melayu Akan Diajar Dalam Bahasa Inggeris Pada Masa Hadapan

Petah Berbahasa Melayu, Duta Besar Amerika Syarikat Ke Malaysia Ini Curi Tumpuan Netizen

Kerana Jatuh Cinta Dengan Malaysia, Mat Salleh Ini Belajar Kuasai Bahasa Melayu