Terdapat kisah menarik dari saingan Piala Dunia Kelab FIFA yang sedang berlangsung di Amerika Syarikat ketika ini.

Auckland City adalah wakil tunggal dari Konfederasi Bola Sepak Oceania yang kebanyakannya terdiri daripada negara pulau dengan infrastruktur bola sepak yang terhad.

Baca Juga:

Kelab Semi Pro itu dibelasah juara Bundesliga Jerman, Bayern Munich dalam aksi pembukaan dengan keputusan 10-0.

Piala Dunia Kelab
Sumber Gambar: Bavarian Football Works

Ambil Cuti Tanpa Gaji Demi Beraksi Di Piala Dunia Kelab

Penjaga gol Auckland City, Conor Tracey menjelaskan pengorbanan yang dia dan rakan sepasukan terpaksa lakukan untuk beraksi di Piala Dunia Kelab.

Tracey bekerja di gudang pemborong bekalan veterinar di New Zealand dan dia tidak mempunyai cuti tahunan yang mencukupi untuk menampung perjalanan pasukannya ke luar negara.

Piala Dunia Kelab
Sumber Gambar: Reuters

“Cuti saya tidak pernah cukup untuk menampungnya. Jadi saya sentiasa perlu melakukan gabungan cuti tahunan dan cuti tanpa gaji.

“Saya akan menderita sedikit – terutamanya dengan yang ini – dengan sewa dan bil dan sebagainya yang perlu saya bayar.

“Tetapi untuk bermain menentang Bayern dan Benfica dan Boca Juniors, 100% ia berbaloi,” katanya.

Pemain amatur Auckland mempunyai had gaji sebanyak 150 dolar New Zealand seminggu, yang mencapai kira-kira £66.

Oleh itu, pemain terbaik mereka akan mengambil masa hampir 117 tahun untuk membayar gaji mingguan Kane sebanyak £400,000.