Pengurus Manchester City, Pep Guardiola menghamburkan kata-kata pujian kepada pesaing terdekat, Arsenal yang memberikan tentangan hingga ke saat akhir dalam perebutan Liga Perdana Inggeris (EPL) 2023/24.

Kelebihan dimiliki Arsenal yang pada mulanya kelihatan selesa di puncak liga lebur ketika aksi ke-33 selepas mereka tewas kepada Aston Villa 0-2 manakala Manchester City pula membelasah Luton 5-1.

Baca Juga:

Keadaan itu membolehkan The Cityzens pula memimpin carta liga dengan kelebihan dua mata dan mereka tidak memandang ke belakang lagi untuk memenangi kesemua baki perlawanan bagi menjulang trofi EPL kelapan.

Pencapaian hebat yang sekali gus menjadikan Manchester City sebagai pasukan pertama muncul juara EPL buat kali keempat berturut-turut.

“Dari segi nombor, tiada siapa yang lebih baik daripada kami. Rekod, gol, mata, empat kejuaraan berturut-turut.”

“Saya berkata sebelum ini, jika anda bertanya sama ada anda memenangi enam daripada tujuh Liga Perdana seterusnya, saya akan katakan anda gila. Ianya mustahil.”

“Kami telah melakukan sesuatu yang sukar dipercayai,” ujar Pep Guardiola dalam laman sesawang rasmi Manchester City.

“Sebelum ini Liverpool telah memaksa kami bekerja keras dan kini Arsenal. Saya ingin mengucapkan tahniah kepada mereka untuk musim yang luar biasa.”

“Mereka mendorong kami ke tahap terbaik. Kami bertanding dengan sangat baik sekali lagi dan untuk kelebihan kecil kami memenanginya. Saya sangat gembira,” tambah beliau lagi.