Bekas bintang Everton, Tim Cahill meluahkan rasa kagum melihat fasiliti yang dimiliki oleh kelab dari Malaysia, Johor Darul Ta’zim (JDT) selepas melawat pusat latihan pasukan itu kelmarin.

Pengarah Teknikal Qatar FA dan Ketua Pegawai Sukan Akademi Aspire itu turut mengadakan pertemuan bersama DYAM Tunku Mahkota Ismail, Pemangku Sultan Johor yang juga pemilik JDT untuk berbincang mengenai projek bola sepak.

Baca Juga:

Cahill yang pernah beraksi di pentas Piala Dunia sebanyak tiga kali menyifatkan JDT adalah kelab yang luar biasa dan banyak memberikan impak yang positif kepada masyarakat.

“Bertemu pemilik JDT, Tunku Ismail, kami membincangkan tentang projek baharu yang menarik dan saya terinspirasi melihat visinya untuk membantu bola sepak, akar umbi dan pendidikan.

“Kemudahan JDT yang terkini sangat mengagukan dan saya bangga menyaksikan dedikasi yang memberikan impak positif kepada masyarakat. Kami juga sempat bersenam sambil menikmati keindahan Johor.

“Terima kasih atas layanan dan juga peluang bekerjasama dalam projek bermakna yang akan membuat perubahan dalam dunia bola sepak,” kata Cahill menerusi laman instagramnya.

Ketika zamannya sebagai pemain, beliau pernah menjadi tonggak utama untuk kelab Everton di Liga Perdana Inggeris (EPL).

Sepanjang beraksi di EPL, dia telah beraksi dalam 226 perlawanan dengan mengumpul 56 jaringan gol dan 23 bantuan jaringan buat pasukan Everton.

Antara pencapaian terbaik dalam karier bola sepak Tim Cahill ialah menjuarai Piala Asia 2015 bersama skuad kebangsaan Australia selepas menewaskan Korea Selatan di final.