Seorang pemilik homestay meluahkan kekecewaan apabila melihat pelanggannya meninggalkan rumah dengan penuh kotoran dan kerosakan.

Menerusi video dimuat naik TikTok @lazichomestay, pemilik homestay terkejut apabila beberapa barangan yang disediakan untuk kegunaan pelanggan dirosakkan.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Dalam video itu, kelihatan pelampung burung flamingo sudah rosak, seterika basah dan segengam puntung rokok direndam dalam tin.

Pada masa sama batu-batu hiasan berselerak di atas rumput, bahkan ada di dalam kolam renang.

Jelasnya, sekiranya batu-batu itu tersangkut pada pam air, boleh menelan belanja ribuan ringgit untuk membaiki semula.

@lazichomestay

Ini la antara risiko dalam dunia homestay, tak semuanya indah 😌 #lazichomestay #homestayprivatepool #homestaymelaka

♬ original sound – LazicHomestay | Pool Melaka – LazicHomestay | Pool Melaka

“Siapa-siapa yang sewa homestay, mintalah kesiankan sedikit. Kalau tak nak kesiankan saya, kesianlah dekat pelanggan-pelanggan yang baru nak masuk homestay.

“Ya betul anda bayar. Tapi anda bayar itu bukan untuk rosakkan harta benda homestay saya. Setiap sen yang anda bayar itu untuk servis dan keselesaan anda. Bukannya untuk anda rosakkan,” kata pemilik homestay itu.

Tambahnya lagi, setiap pemilik homestay hanya ada masa tiga jam untuk mengemas semula rumah dalam keadaan bersih dan selesa sebelum pelanggan baharu pula yang masuk.

Apabila berlaku kekotoran dan kerosakan seperti itu, ia menyebabkan pelanggan lain tidak boleh menikmati servis dan keselesaan seperti pelanggan sebelum itu dapat.

Menjengah komen-komen dikongsikan netizen, ramai mengutuk perbuatan pelanggan dari neraka itu. Gara-gara tindakannya, menyebabkan kesusahan orang lain.

Pada masa sama netizen menyarankan kepada semua pemilik homestay untuk meminta bayaran deposit terlebih dahulu supaya pelanggan tidak dapat ‘cabut lari’ sekiranya dia ada membuat kekotoran atau kerosakan sehingga menjejaskan operasi homestay berkenaan.