Malang terus menimpa Kelantan FC selepas mengumumkan penarikan diri daripada beraksi dalam saingan Liga A1 Semi Pro MBSB Bank Championship 2024.

Menurut kenyataan rasmi yang dikeluarkan Norizam Tukiman di laman Facebook rasmi kelab tersebut, Kelantan memilih untuk menarik diri kerana mahu memberikan tumpuan dalam menyelesaikan beberapa isu terutamanya melibatkan tunggakan gaji pemain.

Baca Juga:

Kelantan sebelum ini tidak dibenarkan beraksi dalam saingan Liga Super 2024 selepas tidak mendapat Lesen Kebangsaan ekoran kegagalan melengkapkan pembayaran berkaitan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) dan Skim Insurans Pekerja (EIS).

Keadaan yang menyaksikan skuad Gomo Kelate Gomo itu terpaksa beraksi dalam saingan Liga A1 Pro tetapi segalanya tampak tidak berjalan dengan lancar.

“Kelantan FC dengan ini mengumumkan penarikan diri pasukan dari Liga A1 Semi-Pro dibawah Pertandingan MBSB Bank Championship 2024. Keputusan ini dibuat setelah beberapa penilaian dan pertimbangan teliti dilakukan oleh pihak pengurusan tertinggi pasukan.”

“Terlebih dahulu, Kelantan FC ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada pihak Amateur Football League (AFL) di atas persetujuan dan penerimaan untuk pasukan Kelantan FC beraksi di Liga A1 Semi-Pro dibawah pertandingan MBSB Bank Championship Musim 2024.”
“Walaubagaimanapun, selepas pertimbangan yang teliti, keutamaan pasukan ketika ini adalah untuk menyelesaikan terlebih dahulu isu dalaman pasukan seperti menyelesaikan baki gaji pemain musim lepas yang masih tertunggak serta menyelesaikan kes-kes FIFA bagi membersihkan nama baik pasukan Kelantan FC.”
“Kami percaya, menyelesaikan kewajipan isu tunggakkan gaji adalah penting sebelum memulakan sebarang usaha baru. Oleh itu, dengan hati yang berat tetapi dengan rasa tanggungjawab yang jelas, Kelantan FC telah memutuskan untuk menarik diri daripada menyertai pertandingan MBSB Bank Championship Musim 2024.”
“Kelantan FC dengan ikhlas memohon maaf atas sebarang kesulitan atau kekecewaan yang mungkin timbul kepada pihak AFL dan pihak berkepentingan. Kelantan FC juga ingin mengambil kesempatan ini memohon maaf kepada penyokong-penyokong pasukan TRW Kelantan FC di atas kegagalan pasukan beraksi cemerlang di dalam Liga Super Musim 2023 serta tidak menyertai Liga pada musim baru ini.”
“Tanggungjawab dan niat pasukan adalah untuk menyelesaikan isu ini terlebih dahulu dengan segera sebelum Kelantan FC kembali menyertai liga bola sepak pada masa hadapan dalam keadaan yang lebih baik.”
“Ucapan jutaan terima kasih kepada semua penyokong atas sokongan yang telah diberikan sepanjang musim 2020, 2021, 2022 dan 2023. Setiap sokongan anda amatlah kami hargai.”
“Kelantan FC komited untuk menyelesaikan isu-isu berbangkit dan akan membawa semula pasukan Kelantan FC di dalam liga pada musim akan datang.”
“Akhir sekali, Kelantan FC memohon sokongan dan doa daripada anda semua untuk masa depan Kelantan FC yang lebih baik. Terima kasih atas dokongan dan doa anda semua,” tambah Norizam lagi.