Tonggak Sri Pahang FC, Sergio Aguero dipanggil perkuatkan jentera serangan Harimau Malaya bagi menghadapi Chinese Taipei dalam saingan Kelayakan Piala Dunia 2026 di Stadium Nasional Bukit Jalil, selasa ini.

Pengendali pasukan, Kim Pan Gon memerlukan khidmat penyerang berpengalaman itu bagi memburu lebih banyak gol dalam misi untuk layak ke pusingan ketiga Kelayakan Piala Dunia 2026.

Baca Juga:

Selain Aguero, seorang lagi pemain beraksi posisi serangan ialah Haqimi Azim yang sempat diturunkan ketika menentang Kyrgyzstan.

Untuk layak ke pusingan ketiga, Malaysia memerlukan sekurang-kurangnya lebih 8 gol untuk memadam kelebihan jaringan yang dimiliki oleh Kyrgyzstan jika terikat jumlah mata yang sama.

Ianya sukar tetapi tak mustahil memandangkan mereka pernah menewaskan Papua New Guinea 10-0 di tempat sendiri.

“Kami pernah menang 10-0 ke atas Papua New Guinea yang menduduki ranking lebih tinggi daripada kami, waktu itu kami menang besar. Kami yakin dapat lakukan sesuatu (di Bukit Jalil ke atas Taiwan),” katanya.

“Kami sedar Kyrgyzstan ada kelebihan jaringan. Tapi kami mungkin boleh jaringkan lebih daripada 8 gol di tempat sendiri nanti.

“Kami juga ada kelebihan. Adakah anda masih ingat, Kyrgyzstan juga dibolosi empat gol sebelum ini.

“Kami akan cuba sebaik mungkin, kami menang 7-0 dan anda (Kyrgyzstan) kalah 2-0 dah tentu kami mara,” kata pengendali Harimau Malaya, Kim Pan Gon.

Justeru itu, sokongan padu penyokong diperlukan untuk memenuhi Stadium Nasional Bukit Jalil (SNBJ) ketika perlawanan menentang Chinese Taipei pada 11 Jun ini.