Pelumba semakin meningkat naik negara, Hakim Danish Ramli mempamerkan gaya tunggangan cemerlang untuk menamatkan perlumbaan GP Itali di Mugello di kedudukan ketiga.

Pencapaian hebat yang merupakan kejayaan podium pertama buat pelumba kelahiran Terengganu itu dalam saingan Moto3.

Kejayaan yang sekali gus menjadikannya sebagai rakyat Malaysia pertama menaiki podium sejak Khairul Idham Pawi melakukannya hampir sedekad lalu.

Hakim Danish Cemerlang

Hakim menamatkan saingan di tempat ketiga dengan catatan masa 33 minit 08.257 saat, hanya 0.456 saat di belakang juara perlumbaan dari Sepanyol, Brian Uriarte.

Hakim Danish Akhiri Penantian Podium Moto3, Cemerlang Raih Tempat Ketiga GP Itali
Team Red Bull KTM Ajo’s Brian Uriarte leads the pack ahead of Team MT Helmets – MSi’s Hakim Danish and Team Leopard Racing’s Adrian Fernandez during the Italian Moto3 Grand Prix at Mugello circuit, in Mugello, near Florence, on May 31, 2026. (Photo by Andreas SOLARO / AFP)

Perlumbaan itu turut menyaksikan penguasaan penuh jentera KTM di podium apabila Alvaro Carpe dari pasukan Red Bull KTM Ajo menduduki tempat kedua, 0.418 saat di belakang Uriarte.

Manakala Hakim Danish yang mewakili pasukan AEON Credit–MT Helmets–MSI, hanya ketinggalan 0.038 saat daripada Carpe dalam perlumbaan yang berlangsung sengit hingga ke garisan penamat.

Tambahan 16 mata itu meletakkan Hakim Danish pada ketika ini menghuni tangga ke-11 keseluruhan dengan 43 mata.

Sementara itu kedudukan teratas dipegang Maximo Quiles dari CFMOTO Valresa Aspar Team (KTM) dari Sepanyol yang mengumpul 145 mata manakala Alvaro Carpe yang bersama Red Bull KTM Ajo di tempat kedua dengan 93 mata.